Hernia

Hernia

Wanneer spreekt men over een hernia? Veel mensen weten namelijk niet wat een hernia nou precies inhoudt. Hier leest u wat een hernia is en wat er tegen gedaan kan worden.
Voor een hernia behandeling bent u bij chiropractie Malden op de juiste plaats.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels. Deze wervels zitten in de rug en in de nek. Tussen deze wervels zitten een soort van zachte ‘donuts’ om schokken op te vangen. Dit wordt ook wel de tussenwervelschijf genoemd. Deze schijf heeft een vloeibare stof van binnen. Als er teveel druk op komt te staan, dan gaat deze vloeistof stulpen. Dit kan er voor zorgen dat de uitstulping een zenuw bekneld. Deze uitstulpen noemen we een hernia.

De meeste hernia’s komen vaak voor in de nek of onderrug. Dit komt omdat daar de druk vaak het grootst is. Dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Ergens anders in de ruggenwervel kan ook een hernia ontstaan.

Een hernia wordt vaak veroorzaakt door deze factoren:

 • Zwaar lichamelijk werk
 • Een ongeluk of ongeval
 • Langdurig dezelfde houding aanhouden
 • Langdurige spierverkramping
 • Verkeerd tillen
 • Erfelijke factoren

Klachten en symptomen bij een hernia

Een hernia kan verschillende klachten en symptomen met zich meebrengen, al hoeven deze symptomen niet altijd te betekenen dat het een hernia is.

Een aantal symptomen zijn:

 • Pijn door uitstraling en verkrampingen rondom het gebied van de hernia
 • Krachtverlies of gevoelloosheid
 • Verminderde peesreflexen
 • Pijn bij niezen en hoesten

Mocht de hernia het ruggenmerg beknellen dan is er kans op Cauda Equina Syndroom. Dit is een medisch noodgeval waarbij u direct een arts of het ziekenhuis moet raadplegen. Veel bijkomende klachten zijn:

 • Problemen met blaasfunctie, zoals incontinentie
 • Verminderd gevoel van de huid rond het zitgedeelte, anus en geslachtsdelen
 • Erectieproblemen

Behandelen van een hernia

Een hernia is vaak goed te behandelen. In de meeste gevallen kan een chiropractor u helpen zonder dat er een operatie nodig is. Om te bepalen wat de chiropractor voor u kan doen, is er een algemene analyse over uw gezondheid nodig. Door gevoels- en spierfunctie testen te doen wordt bepaald waar de hernia precies zit. Op basis van de analyse maakt de chiropractor een behandelplan.

De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op uw klachten, om de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk erop verminderen en de ruggenwervelkolom beweeglijk te maken en houden. Dit doet de chiropractor met behulp van correcties en verschillende drukpunten.

Mochten de hernia klachten toch te ernstig zijn, dan verwijst de chiropractor u door naar de huisarts voor verder onderzoek en eventueel een operatie. Zelfs na een operatie kan er nog steeds pijn aanwezig zijn. Ook hierbij kan een chiropractor u helpen. Naast de behandeling geeft de chiropractor ook advies over de juiste houding en voeding.

Last van een hernia? 

Herkent u de klachten en heeft u veel last? Wacht hier niet te lang mee en onderneem actie. Een hernia is erg vervelend en hebben een grote invloed op uw dagelijkse leven. Twijfel niet en neem gerust contact op met chiropractie. Onze specialisten staan om u te helpen. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Denk u last te hebben van een hernia? Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Malden of Bennekom

OPENINGSTIJDEN

Maandag

8:00 - 18:00

Dinsdag

8:00 - 18:00

Woensdag

8:00 - 18:00

Donderdag

8:00 - 18:00

Vrijdag

8:00 - 18:00